Iarasi bre cu Supermoon-ul vostru?!?

Supermoon in stanga, supermoon in dreapta.

Supermoon pe facebook, supermoon pe twitter.

Inainte sa incep sa combat lucrul asta, sa va spun un lucru scurt si va puteti opri aici din citit: THERE IS NO SUPERMOON.

De ce?



Pai, in primul rand, orbita lunara nu este un cerc perfect. Are momente cand este mai aproape de Pamant, si momente cand este mai departe de Pamant. Acuma, se intampla uneori ca acele momente cand se afla mai aproape de Pamant sa coincida cu faza de luna plina. Iata nasterea Super Moon-ului. Dar uneori se intampla si altfel: unde sunt Super-Secera, Super Eclipsa, Super-Primul-Patrar, Super-Ultimul Patrar?

Desi SuperLuna de pe 23 a fost MAI MARE decat dimensiunea aparenta, diferenta reala este de 7%.

7%. Adica 359.000 km fata de 384.000 in medie, o diferenta de sub 6%. Mai mult, in ciuda acestui fapt, evenimentele de apropiere sunt supercomune ( da da stiu, bad joke).

Dar va stiu. N-ar suna bine sa iesiti la geam sa strigati: "dar haideti sa privim Luna care este o unghie mai mare decat luna normala!" sau "Haideti sa privim acest eveniment UNIC care se intampla de o duzina de ori pe an!".

Doi la mana, pentru cei care vad supercutremure si supermaree asociate cu acest eveniment: taci si du-te acasa. Desi se afla oarecum mai aproape de noi, diferenta de efect gravitational este minora.

In fapt, singurul motiv pentru care Luna pare in mod extraordinar de mare se datoreaza iluziei numite de pshiologi "The Moon Illusion" - despre care chiar te rog sa citesti. Pe scurt, este vorba despre felul in care functioneaza creierul nostru cand vine vorba de a acorda dimensiuni aparente unor corpuri care nu au un sistem de referinta cert: faptul ca se afla mai aproape de orizont dar si in perspectiva spatiului gol forteaza creierul sa-i atribuite dimensiuni false. 

Este acelasi fenomen care te face sa crezi ca discul din dreapta e mai mare, fiind  de fapt identic cu cel din stanga.

Nu ma crezi? Uita-te la superluna dupa care intoarce-te cu curul la ea, si coboara-ti capul printre picioare si uita-te la ea asa, invers si pe sub craci. O sa para normala, si asta pentru ca acest creier al nostru nu are mecanisme predictive pentru vazutul sucit pe axa verticala.

Nu va lasati pacaliti de poze facute cu obiective telephoto de sta mata in coada, si alte prostii de propaganda. In science we trust and science calls bullshit.

Get yo shit together.

Comments

Popular posts from this blog

World's Fattest Woman Plans To Get Fatter

The Amazing Fig Wasp Makes You Ponder Life